Important 9 September Current Affairs 2020

Check out these top 10 Current Affairs 2020 of 9th September. One-Liner 9 September Current Affairs 2020 Questions and Answers with important explanations will help you in exams like UPSC, SSC, PSC, etc.

Before you go through some of these important top One-liner 9 September Current Affairs 2020, Comment the Answer of the Question given below.

Current AffairsRevision Question 1: Who won the Italian Grand Prix 2020?

For Answer: Click Here

Top Ten 9 September Current Affairs 2020

1. Recently, which Indian global software company bought Kaleidoscope Innovation?

Answer: Infosys

  • Kaleidoscope Innovation is a US-based product design firm.
  • The firm was bought for $42 million, i.e. Rs. 309 crore.
  • The Headquarters of Infosys is at Bengaluru.
  • Infosys was founded by 7 engineers in 1981 in Pune.

2. When is International Clean Air Day for Blue Sky observed?

Answer: 7th September

3. When is the International Literacy Day observed?

Answer: 8th September

  • The aim of this day is to make people aware of the importance of education for individuals, societies, and communities.
  • The theme of International Literacy Day 2020 is “Literacy teaching and Learning in the COVID-19 crisis and beyond”.
  • UNESCO declared 8th September as Internation Literacy Day on 26th October 1966.

4. Where will the 3rd annual Indo-Pacific Business forum be held?

Answer: Hanoi

  • Hanoi is the capital of Vietnam.
  • It will take place on 28th and 29th October 2020.

5. Who is honoured with the India Gandhi Peace Prize for the year 2019?

Answer: Sir David Attenborough

  • The award is given by the Indira Gandhi Memorial Trust since 1986.
  • The winner is given an amount of 25 lakh and a citation.

6. Recently, in which state/UT Organic Food Processing Unit was inaugurated?

Answer: Uttar Pradesh

  • The inauguration was done by Union Minister for Food Processing Industries, Smt. Harsimrat Kaur Badal.
  • Governor of Uttar Pradesh: Anandiben Patel

7. Recently, who released the “The State of Young Child in India” report?

Answer: The “The State of Young Child in India” report was released by Vice-President, Venkaiah Naidu.

  • The best-performing state was Kerala.
  • The worst performing state was Bihar.

8. When is the International Day to Protect Education from Attack is observed?

Answer: 9th September

9. Which state government launched the “Apka Mitra” chatbot?

Answer: Haryana

  • “Apka Mitra” is an educational WhatsApp chatbot.
  • This chatbot will help the Undergraduate aspirants for taking admission in the colleges.
  • It was recently launched by Chief Minister of Haryana, Manohar Lal Khattar.

10. Which bank recently launched the “Signature Visa Debit Card”?

Answer: Bank of India

Comment the answer to this Question Also-

Revision Question 2: Which state topped the list for Ease of Doing Business ranking released by the central government?

For Answer: Click Here

You may also like to Read the Below Posts:

9 September Current Affairs 2020 PDF Download

So, We hope you like these important top 9 September Current Affairs 2020. If you have any suggestions, please do comment below.

I hope you loved these Important One-Liner Current Affairs 2020 of 9th September, with some important explanations.

“Sharing is caring”. So, share the post too.

Please Comment Below